Franken Agro

spinner

Veel gestelde vragen

Home F.A.Q.
Maaien! Zeer belangrijk om je gazon gezond te houden. De eerste keer na een 10-tal dagen of als het gazon bijzonder hard gegroeid is. Je moet bekijken of je machine het nog goed aankan qua maaien en op een hoge stand beginnen. Als je te lang wacht met maaien zal het gras onderaan reeds “ros” worden: dat zou een jammere zaak zijn!
TIP: de messen van jouw grasmachine dienen pas geslepen te zijn. Anders zal het gras bovenaan rafelen en krijg je een “rosse” schijn op je gazon. Zonde van al je moeite om alles perfect te doen!
Als je hem moet maaien! De eerste keer na een 10 tal dagen of als het gazon bijzonder hard gegroeid is. Je moet bekijken of je machine het nog goed aankan qua maaien. Na twee weken kan je gaan voor normale betreding, na 3 weken kan je de eerste voetbalwedstrijd houden.
Tussen de 1,5 en 2 cm is ideaal om de grasmat te doen aansluiten aan je terras of dergelijke!
“Te goei” zoals in de Kempen zouden zeggen. Daarom creëerden wij leginstructies die u kan terugvinden via deze link!
Door “goeie poeier” te geven, de bijnaam van onze Franken Agro meststof. Indien je je gazon zo groen wilt houden als toen je hem bij ons aankocht, dien je de dosering op de zak wel te respecteren. Per jaar 3 à 4 keer bemesten is belangrijk.
Met liefde, veel liefde. Groenkalk en Franken Agro meststof zijn uiteraard ook belangrijk. Als je ervoor zorgt dat je gazon steeds voldoende voorzien is van water en deze grondstoffen, dan zal het concurreren tegen het onkruid. Na een tijd is onkruid echter onvermijdelijk en kan je dit het best manueel of met een mes verwijderen.
Liever niet! Champignonmest is te sterk en kan de wortels van het gazon verbranden als je het niet goed inwerkt. Compost van het IOK , dat is wat je nodig hebt voor een goede start!
Wij gaan uit van een standaard gewicht van 16 kg al durft een rolletje na een lange dag plaatsen wel eens zwaarder te wegen.
Hangt ervan af hoeveel je bestelt maar het maximum aantal op een pallet is 70 vierkante meter. Een vol pallet weegt al snel +- 1150 kg dus dat kan al tellen.
Dé meestgestelde vraag maar wel eentje zonder antwoord op: het hangt immers van jouw auto af. Hou per rolletje rekening met een balk van 25 op 25cm voorzijde die 58cm lang is. Zo kan je tellen!
Dé tweede meestgestelde vraag aan onze bureaumedewerkers. Wij weten niet hoe breed jouw aanhangwagen is, hoeveel assen dat deze heeft en hoeveel kg deze assen kunnen dragen. Wat we wel weten is dat onze palletten 1,15m op 1,15m zijn en dat deze juist passen op de meeste aanhangwagens. We hebben echter al veel aanhangwagens zien eindigen met hun achterkant op de grond, auto door hun vering en dergelijke. “Bezint eer ge begint” zegt de volkswijsheid.
58cm breed en 173cm lang. Dat komt neer op een perfecte 1m²! In welke richting je die vierkante meter gebruikt, dan moet je zelf weten!
Om af te halen minstens 24u op voorhand, om te leveren minstens 3 dagen op voorhand. Wij doen altijd onze uiterste best maar in hele drukke periodes kunnen wij dit echter ook niet altijd garanderen, we kunnen immers maar zoveel m² snijden per uur en er zitten maar 24u in een dag.
DCM aanleg is de Red Bull van de meststoffen. Het geeft het gazon een boost na plaatsing en het gaat er beter en sneller van inwortelen. Is het noodzakelijk: neen. Is het beter voor het gazon: ja!
Gras houdt niet van een zure ondergrond, daarom moet je kalk strooien! Het houdt ook het gazon vrij van mos.
Simpel, deel je tuin in rechthoeken, vierkanten, driehoeken en / of cirkels en gebruik onze oppervlaktebepaler op de site. Een handige tool voor je berekening!
Heb je een goed ruimtelijk inzicht en een relatief rechthoekig stuk: neen. In alle andere gevallen: ja! Nu vraag je jezelf af: hoeveel m² extra? Dat kunnen we niet voor je bepalen. Sommige mensen willen écht zeker zijn en bestellen (veel) te veel maar je moet weten dat elk stuk van 10 op 10cm gazon dat je snijdt ook nog groeit. Als je dus je gezond verstand gebruikt, moet het altijd lukken!
Je kan het hele jaar door graszoden leggen maar onder de 5°C raden we niet aan. Uw handen zullen ons hiervoor dankbaar zijn! Boven de 25°C raden wij ook ten zeerste af om graszoden te leggen, dit om verdroging en broei te voorkomen!
Jupiler! De oplossing voor deze vraag! Neem een (leeg) Jupilerglas en zet het op je gazon. Tevens zal je nog nooit zo blij zijn geweest met je regenwaterput van 10 000l. Want in de zomer moet je echt gestructureerd en voldoende beregenen. Rond de 20 graden dien je 3 keer per dag 2 uurtjes te sproeien, bij 25 graden afwisselend 2 uur wel en 2 uur niet.
Na een dag sproeien moeten er minstens 2 dikke vingers water in het Jupilerglas staan om netto voldoende water gegeven te hebben! In de lente en de herfst hangt het uiteraard van de hoeveelheid gevallen neerslag af.
De 21ste eeuw is ook aangekomen te Mol-Postel: betalen met de kaart vinden we prima!
Het moet vooruitgaan. De avond van afhaling of levering dient het gras op de grond te liggen en water te krijgen. Laat er zeker geen nacht overheen gaan want de graszoden zullen opwarmen en tegen de ochtend zo warm zijn dat ze volledig verloren zijn.
Je hebt helaas te lang gewacht om je gras te leggen en het is beginnen “broeien”. Dit wilt zeggen dat het te warm is geworden en dat het gras verbrand is op de plekken waar het oranje ziet. Als je meteen na de vaststelling overvloedig water begint te geven, is het gras eventueel nog te redden. Anders dient het helaas vervangen te worden. Water, water, de rest komt later!