Pommes de terre & frites

Aardappelen

Met een totale oppervlakte meer dan 400 ha mogen wij ons tot één van de grootste aardappeltelers van België noemen. Onze aardappelen worden dan ook met de grootste zorg opgekweekt.Het grootste gedeelte van onze aardappelen wordt afgezet aan de verwerkende industrie .Deze maken er diverse producten mee; van heerlijke krokante frietjes tot aardappelkroketten enz.Sinds eind 2005 zijn wij ook gestart met het zelf verwerken van onze eigen aardappelen tot lekkere frietjes die aan frituren en horeca in de buurt geleverd worden.Een gedeelte van onze aardappelen wordt in onze eigen winkelruimte aangeboden. Hier bieden we naast het klassieke Bintje ook nog Charlotte, Nicola en Red Scarlett aan.Deze aardappelen worden voornamelijk in Wallonië geteeld, op de betere leemgronden.Daardoor kunnen wij in onze winkel mooie, vaste aardappelen aanbieden, die bovendien zeer goed bewaren.

Planten

Alles begint bij het planten; de grond moet ideaal klaargelegd zijn, de plantafstand en de plantdiepte zijn belangrijke factoren die bijdragen tot een goede kwaliteit.

aardappelen planten.jpg

Bemesting

Een goede bemesting is uiteraard van belang voor een goede kwaliteit-opbrengst verhoudingAangezien wij op regelmatige basis grondonderzoek laten nemen, kunnen wij de bemesting perfect afstemmen op de behoefte van de plant.

Onderhoud

Om de aardappelen gezond te houden en te vrijwaren van ziektes moeten zij op regelmatige tijdstippen behandeld worden tegen ziektes. Dankzij onze geavanceerde spuitapparatuur kunnen wij de middelen tot een minimum beperken en zo bijdragen tot een beter milieu.Dit ondermeer dankzij de computergestuurde debietregeling en lucht – water mengeling in de sproeidop (air-tec).

Oogsten

Na het groeiseizoen gaan we dan de aardappelen oogsten in oktober.Met grote machines worden de aardappelen geoogst, ontdaan van de grond en dan geladen in vrachtwagens om dan ingeschuurd te worden op ons bedrijf ofwel in de bewaarplaats in Wallonië. Met deze grote machines rooien wij gemiddeld tot meer dan 16 ha per dag, wat neerkomt op 1000 ton aardappelen.

rooien 2011 051.jpg
rooien 2011 099.jpg

Bewaring

Na het rooien en het inschuren is het belangrijk om de aardappelen goed te bewaren om zo een goede kwaliteit te verzekeren.

De aardappelen worden losgestort op een roostervloer, met daaronder luchtkanalen.Door deze kanalen wordt lucht gestuurd door ventilators die computergestuurd zijn.Zo houden zij de aardappelen op een gewenste temperatuur om de kwaliteit te verzekeren.De aardappelen die uit de leemgrond uit Wallonië komen kunnen zo bewaard worden tot einde juni – begin juli van het daaropvolgende jaar. Op deze manier kunnen wij aardappelen van goede kwaliteit het jaar rond aanbieden.In totaal beschikken wij over een totale opslagcapaciteit van 12500 ton.

schuur smal.jpg