FRANKEN AGRO

OVER ONS

Ons bedrijf werd opgericht in 1949. In die periode werd er voornamelijk graan geteeld. Sinds 1967 zijn er aardappelen en suikerbieten gekomen en vanaf 1985 zijn we ook gestart met de verkoop van verse groenten.

Graszoden

Het jaar 1993 was een kentering voor ons bedrijf.

Hierdoor werd het totale areaal fors uitgebreid. We spreken nu over een totale bedrijfsoppervlakte van ruim 600 ha, met volgende voornaamste teelten.

  • Aanbod van gesneden soepgroenten in onze winkelruimte
  • Start van de productie van graszoden
  • Verschuiving van de teelt van aardappelen naar Wallonië
  • Graszoden
  • Aardappelen en suikerbieten
  • Groenten: prei, wortelen, selder, kolen,…

In de jaren 2000 hebben we verschillende investeringen gedaan die ons toelaten om nog efficiënter te werken en die tevens een uitbreiding van onze producten tot gevolg heeft.

In augustus 2005 hebben we een rietveld aangelegd. Hierdoor kunnen we het afvalwater zuiveren dat van de verschillende verwerkingsprocessen komt. 2 jaar later, in mei 2007, werd een biologietank aangelegd waardoor het water nog optimaler gereinigd kan worden.

In september 2005 zijn we gestart met de productie van vers gesneden frietjes en geschilde aardappelen. Deze worden voornamelijk geleverd aan frituren en de horeca, maar zijn in onze winkel ook verkrijgbaar in kleine verpakkingen.

In december 2005 zijn wij, na meer dan 3 jaar wachten op de vergunning, eindelijk gestart met de bouw van een bewaarloods in Wallonie. Zo moeten de aardappelen minder ver getransporteerd worden in de drukke periodes. Deze nieuwe schuur heeft een totale opslagcapaciteit van 6000 ton.
De ventilatie is volledig computergestuurd en de bediening ervan gebeurt via de pc vanop ons bedrijf in Postel. In oktober 2006 werden de eerste aardappelen ingeschuurd in deze nieuwe schuur. In september 2009 werd deze loods uitgebreid, waardoor we nu een totale opslagcapaciteit hebben van 16000 ton.

April 2009 was dan weer belangrijk voor de graszodenteelt. De eerste maaibeurt vond plaats met onze nieuwe, zelf geconstrueerde maaier. Deze is electrisch aangedreven en heeft een werkbreedte van maar liefst 15 meter!

Juli 2009: we kunnen aardappelen rooien met onze nieuwe aanwinst: een 4-rijige zelfrijdende aardappelrooier op rupsen. Dit laat ons toe om meer aardappelen per uur te rooien, maar ook in slechtere weersomstandigheden kunnen we toch nog verder werken. Onze winkel was dringend aan vernieuwing toe, dus besloten we om de winkelruimte helemaal te veranderen. In augustus 2010 heropenden we onze vernieuwde winkel. We maakten dan ook van de gelegenheid gebruik om ons gamma groenten en fruit fel uit te breiden.

Onze nieuwe zodesteker met automatische stapelaar sneed de eerste rolletjes in april 2011. Het grote voordeel van deze machine is de nieuwe breedte, nl 58cm. Hierdoor zijn er tot 30% minder naden bij het plaatsen van de graszoden!